Şcoala reprezintă pentru mulţi copii un loc unde învaţă lucruri noi şi se întâlnesc cu prietenii. Şi, cum majoritatea copiilor merg întâi câţiva ani la grădiniţă înainte de a ajunge la şcoală, trecerea ar trebui să fie mai uşoară, cei mici fiind deja obişnuiţi cu programul şi ştiind ce se aşteaptă de la ei. Însă uneori presiunea şi stresul sunt prea mari şi copilul nu mai are rezultatele aşteptate.

Ai descoperit că fiul sau fiica ta lipsesc de la şcoală sau au note mai mici decât de obicei?
Ai fost sunat sau ai primit un email de la învăţătoare prin care eşti chemat la şcoală deoarece copilul tău face boacăne?
Dacă îţi sunt cunoscute situaţiile de mai sus citeşte rândurile de mai jos pentru a afla care poate fi soluţia.

1. Note mai mici 
Dacă observi că notele copilului tău scad este important să înţelegi care este cauza. Îl deranjează ceva acasă sau la scoală? A schimbat şcoala, colegii sau profesorii şi nu se poate adapta? Nu se organizează bine pentru învăţat şi ar trebui să îl ajuţi? Este prea obosit? Odată ce afli de ce copilul tău nu mai are rezultate la fel de bune la şcoală poţi acţiona pentru a-l ajuta. Iată câteva sfaturi:
• Stabileşte o întâlnire cu învăţătoarea sau dirigintele clasei. Povesteşte-i despre ceea ce ai observat şi verifică cum se comportă copilul la şcoală. Apoi vă puteţi sfătui asupra ceea ce este de făcut pentru a-l ajuta pe cel mic să revină pe calea cea dreaptă 
• Organizează-i programul acasă. O problemă des întâlnită la copii este lipsa organizării a programului după şcoală. Asigură-te ca sportul şi alte activităţi extraşcolare nu vin înaintea temelor. Altfel, temele vor fi făcute către sfârşitul zilei, când copilul este deja foarte obosit. 
• Setează-ţi obiective realiste. Când reorganizezi programul pentru studiu al copilului tău pentru a-l ajuta să revină la un nivel normal de studio, fii realist! Aminteşte-ţi că a durat o perioadă până a rămas în urmă cu învăţătura, va fi normal să dureze mai mult până va recupera. 
• Discută situaţia cu copilul tău.  Vorbeşte-i sincer despre îngrijorarea ta în ceea ce priveşte notele de la şcoală şi stabiliţi împreună o strategie pentru îmbunătăţirea lor. Implică-te în rezolvarea temelor în sensul verificării acestora în fiecare zi, confirmă-i că eşti lângă el dacă are nevoie de ajutor. În plus, chiar dacă prima reacţie este de a-l pedepsi şi a nu-l mai lăsa să facă lucrurile pe care le doreşte, aminteşte-ţi că are nevoie şi de relaxare. Atâta timp cât temele sunt în ordine poate să se şi joace după aceea.

2. Comportament nepotrivit la şcoală 

Când cei mici încep să aibă un comportament nepotrivit la şcoală este foarte neplăcut, frustrant şi reprezintă un motiv de îngrijorare pentru părinţi. Te temi că îşi va face un renume prost şi te simţi judecat de ceilalţi părinţi, de profesori, de prieteni. Te simţi responsabil pentru acest comportament sau pentru că nu ai reuşit să îl previi.
Este important să ştiţi că mulţi copii îşi schimbă comportamentul pentru a atrage atenţia asupra lor sau ca reacţie la unele schimbări în familie. Dacă ştiţi că acasă totul este în regulă şi nu a intervenit nicio schimbare  (separarea părinţilor, certuri, moartea unei persoane dragi copilului, schimbarea reşedinţei) atunci trebuie să luaţi în calcul că schimbarea comportamentului poate fi declanşată de ceva ce se întâmplă la şcoală. Ca şi în cazul notelor scăzute, primul pas este de a discuta cu copilul vostru şi de a încerca să vedeţi dacă îl deranjează ceva: poate s-a schimbat un profesor, poate a venit un nou coleg, poate cineva îl şicanează. Situaţia notelor lui vă poate da de asemenea câteva indicii despre ce ar putea să îl deranjeze: dacă a rămas în urmă la şcoală atunci copilul poate deveni frustrat şi anxios. Chiar şi copiii foarte buni la învăţătură pot avea un comportament nepotrivit dacă avansează mai repede decât nivelul clasei şi se plictiseşte la ore.
Pentru a reveni la ceea ce puteţi face pentru a schimba situaţia ma întorc la a discuta cu copilul vostru şi cu profesorii. Încercaţi să vă daţi seama care este cauza reală a acestui comportament şi ajutati-l pe copil să depăşească perioada dificilă. Ca părinte vă sfătuiesc să vă ascultaţi întotdeauna instinctul deoarece vă va ajuta de multe ori să luaţi deciziile corecte legat de copilul vostru. Deşi este greu, puteţi avea în vedere că pedepsele nu ajută foarte mult în aceste situaţii deoarece copilul nu învaţă nimic constructiv din ele. O pedeapsă nu îi va arăta ce anume a făcut greşit şi cum poate să îndrepte situaţia, ci îi va arăta doar că a greşit cu ceva (de multe ori copilul nu ştie de ce este pedepsit, ce a făcut rău).

Probleme ale copilului la scoala

3. Copilul nu vrea să meargă la şcoală
Mulţi dintre voi au trecut deja prin experienţa dimineţilor, în special de luni, când copilul nu vrea să meargă la şcoală. Este normal dacă ne gândim că cei mici trec de la mediul de acasă, unde nu există un program atât de strict, deseori cu activităţi amuzante împreună cu familia, la un mediu strict, în care trebuie să stea cuminţi şi atenţi.
 Cei mai mulţi copii însă, odată trecuţi peste teama de un nou colectiv şi noi reguli, sunt bucuroşi că merg la şcoală, unde au deja prietenii lor! Sunt totuşi copii care refuză plecarea la şcoală iar aceasta se transformă de multe ori în dureri de cap sau de stomac, crize de plâns în fiecare dimineaţă.
Motivele pot fi diverse: copilului nu-i place învăţătoarea sau un profesor, nu înţelege foarte bine materia predată, nu se împrieteneşte cu colegii.  
Punctul de plecare pentru depăşirea acestei situaţii ar fi să aveţi discuţii deschise, despre orice i se pare important copilului vostru şi astfel el să ştie că vă poate povesti  tot ceea ce îl bucură sau îl nemulţumeşte. Îl puteţi întreba pe cel mic cum este la el în clasă, ce îi place cel mai mult la şcoală şi ce îl deranjează. Într-o astfel de discuţie copilul este mult mai receptiv la părerile şi sfaturile voastre şi puteţi încerca să îl ajutaţi să depăşească obstacole ce ţin de încrederea în el (cum ar fi că nu este foarte popular la şcoală).
Când copilul spune că îl doare burtica sau capul, că nu se simte prea bine este greu pentru părinte să îşi dea seama dacă cel mic se preface pentru a nu merge la şcoală sau chiar este bolnav. Revin aici cu sfatul de a vă asculta instinctul! Gândiţi-vă dacă a dormit bine, ce a mâncat cu o seară înainte, verificaţi dacă are febră sau este palid. Dacă toate acestea nu sunt motive de îngrijorare, încercaţi să vă amintiţi sau să aflaţi dacă cel mic are în ziua respectivă o materie care nu îi place sau un test important.  Acestea vă vor ajuta să luaţi o decizie corectă. Dar aveţi grijă că uneori, chiar dacă nu sunt dintr-o cauză fizică, copilul poate avea dureri de burtă sau de cap din pricina anxietăţii.
Nu uitaţi să aveţi grijă ca programul de somn al copilului să fie respectat pentru a fi îndeajuns de odihnit a doua zi la şcoală. Dacă un copil nu doarme îndeajuns, capacitatea lui de atenţie şi nivelul de energie vor fi mai mici ceea ce va duce la un randament scăzut.  
Dacă un copil nu reuşeşte să facă faţă la şcoală atunci va spune că nu mai vrea să meargă. Este foarte greu pentru cel mic să vadă că toţi ceilalţi colegi înţeleg şi el nu, să ia note mici în mod repetat, să fie mustrat de profesori. Acest tip de situaţii duce de multe ori la frustrări şi scăderea încrederii în sine, iar părintele trebuie să intervină pentru a-l ajuta pe copil să recupereze materia pierdută sau neînsuşită.
Când copilul nu este foarte popular sau nu are prieteni, părintele, cu ajutorul învăţătoarei sau al profesorilor, trebuie să îl ajute să devină mai sociabil şi să îşi contruiască încrederea în el. Părinţii pot organiza petreceri la care să invite şi câţiva dintre colegii celui mic, îl poate trimite în excursii cu clasa astfel încât copilul să aibă ocazia să se împrietenească cu colegii de la şcoală.
Când reuşiţi să identificaţi corect problema pe care o are copilul vostru, puteţi interveni şi îl puteţi ajuta să o rezolve, iar astfel şcoala va devein un loc mai plăcut pentru cel mic! 

Show CommentsClose Comments

Leave a comment