Exista multe teorii cu privire la varsta la care ar trebui cumparata prima incaltaminte pentru copii, insa asupra unui lucru sunt cu totii de accord: este inutil sa se incalte sugarul care nu merge cu incaltaminte rigida, ci ii vor fi suficiente sosete sau botosei, care sa-l protejeze de frig. Incaltamintea pentru copii trebuie adecvata caracteristicilor piciorului lor. La nou-nascut picioarele par de obicei strambe,  insa isi capata forma naturala pe masura ce sugarul creste. Ce e caracteristic pentru 0-2 ani este faptul ca piciorul este foarte delicat si flexibil ( atat de flexibil incat poate sa incapa chiar intr-un pantofior cu doua numere mai mici fara a protesta), oasele inca nu sunt unite si curburile piciorului nu sunt formate. De asemenea, grasimea de pe talpitele sugarului creeaza impresia ca ar avea picior plat ( aceasta va dura pana spre 4 ani), iar partea din fata a piciorului e mai lata. Abia de la 3-7 ani incep curburile sa se dezvolte impreuna cu muschii, iar piciorul sa se ingusteze, insa partea din fata tot va ramane mai lata fata de a unui adult.

De aceea ortopezii recomanda parintilor sa-si lase si sa-si incurajeze micutii sa umble desculti, in picioarele goale in prima etapa de dobandire a echilibrului si de invatare a mersului. Copilul se va bucura de senzatia de a simti sub piciorute diferite texturi si suprafete, il ajuta sa mentina o postura dreapta, coresta, iar simtul tactil ii va da posibilitatea de a-si coordona miscarile, dobandind un mai bun echilibru.

Ceea ce are importanta in momentul cumpararii incaltamintei este ca aceasta sa ia corect forma piciorului.

  • Este indicat ca primele incaltari sa fie tip ghetuta, sa-I sustina bine glezna, iar interiorul sa fie prevazut cu taloneta ( mica umflatura in dreptul arcului talpii)
  • Incaltamintea sa fie fabricate din material usor, moale, flexibil, ideal din piele fina atat in interiorul cat si in exteriorul ghetutei, sa poate permite piciorului sa respire ( piciorul unui bebelus/ copil mic transpira mult)
  • Partea din spate trebuie sa fie rigida ca piciorul sa nu se rasuceasca in timpul mersului
  • Talpa sa fie usoara si flexibila cu aderenta la contact
  • Partea din fata larga sa ofere spatiu liber pentru degete,  sa existe un spatiu de 1,5 cm de la capatul degetului la capatul pantofului ( in timp ce e incaltat, daca degetul intra usor in partea din spate a pantofului, inseamna ca este potrivit ca marime)
  • incaltamintea cu “scai” este mult mai usor de incaltat ( dezavantajul ar fi ca micutii se prind repede de mecanism si vor fi si mai usor de descaltat de catre acestia).
  • Copilul nu se incalta cu incaltaminte de ocazie. Este deformata/ sau formata pe piciorul celui care  a purtat-o.
Show CommentsClose Comments

Leave a comment