In prima luna organismul nou-nascutului se adapteaza vietii extrauterine, iar in organismului lui au loc o serie de modificari. In mod normal, copilul va pierde in greutate in primele 2-3 zile  dupa nastere, ` 100-200 grame din greutatea cu care s-a nascut. Dupa ziua a cincea, copilul va incepe sa ia in greutate aproximativ 30 grame zilnic. Daca se constata stagnarea in greutate, trebuie consultat medicul.

  • Pielea nou-nascutului– de obicei imediat dupa nastere este rosie, dar in scurt timp devine din ce in ce mai deschisa pana ajunge la culoare rozalie. Nou -nascutii prezinta eritem fiziologic- palmele si plantele raman albastrui, fenomendatorat abundentei de vase capilare largi si scurte, precum si epidermei subtiri.Pielea nou-nascutului difera de la unul la latul in functie de cat de avansata era sarcina in timpul nasterii. Copiii nascuti prematur au pielea subtire, stravezie care poate fi acoperita cu par fin ( laguno) sau cu o substanta albicioasa, cu rol protector a fatului in burtica. Pielea se va curata de regula in primele 2-3 zile dupa nastere.
  • Capul poate fi un pic turtit. Uneori va avea mai degraba forma conica decat sferica ( forma datorata plierii din timpul nasterii, pentru a facilita iesirea prin vagin). Capul nou-nascutului prezinta doua fontanele: una mai mare in fata,deasupra fruntii si alta mai mica, in partea din spate a capului.
  • Gatul- nou-nascutul nu are capacitatea de a-si controla muschii gatului; ei trebuie sustinuti cu mare atentie cel putin 6 saptamani.
  • Buricul: la scurt timp dupa nastere, cordonul ombilical se taie la aproximativ 1,5 cm de burtica. la inceput bucatica de cordon ombilical se prezinta sub forma unei gelatine si in curs de 5-10 zile se inchide la culoare,se usuca si se desprinde. In aceasta faza ombilicul are nevoie de ingrijire pentru evitarea infectarii. Se impune curatarea lui o data pe zi, folosind comprese sterile si alcool. Pentru a nu se irita, ombilicul trebuie pastrat uscat si pana la cicatrizare trebuie sa se evite umezirea zonei. ( pentru a pastra zona uscata si a pemrite aerului sa circule, se pliaza partea de sus a scutecului). Daca pielea din jurul buricului este iritata,umflata sau rosie este necesara consultarea medicului.
  • Fata – cutele care se formeaza la coada ochiului si umflaturile cauzate de nastere vor disparea in cateva zile, iar nasul va lua forma normala. Majoritatea bebelusilor se nasc cu ochii albastri, dar isi vor schimba culoarea in cateva saptamani sau luni.
  • Membre curbate – Nou nascutul pare adunat cu piciorutele si manutele, pozitie ce aminteste de perioada fetala, dar vor incepe sa se intinda imadit ce se va obisnui cu mediul din afara burticii.
  • Sanii si organele genitale : este normal ca nou-nascutii sa aiba in sange hormoni de la mama, lucru care poate determina mici modificari la nivelul sanilor si organelor genitale ( roseata,crestere in volum), iar la fetite sa apara o secretie vaginala sangvinolenta discreta.
Show CommentsClose Comments

Leave a comment