Poftele in perioada sarcinii apar ca niste dorinte ciudate alimentare, preferinte alimentare neobisnuite. Ele pot fi intalnite inca de la inceputul sarcinii, din primele luni. De ce? Primul trimestru este perioada greturilor: nu ramane mai nimic in stomac, iar alimentul care reuseste sa faca acest lucru, devine mancarea preferata…

Poftele si preferintele alimentare din timpul sarcinii se datoreaza variatiilor hormonale care modifica perceptiile gustative ale femeii insarcinate- uneori si femeile aflate in perioada menstruatiei au unele pofte. Majoritatea femeilor resimt poftele in a doua parte a zilei sau seara si foarte putine dintre acestea ajung sa pofteasca la ceva pe timpul noptii.

Cum se manifesta poftele? Cand apare nevoia de a manca un anumit aliment, femeia insarcinata nu-si poate controla emotii;e si reactioneaza ca si cum viata sa ar depinde de satisfacerea acestei pofte. Aceste pofte pot face pe cei din jur sa rada: pofta de ciocolata, friptura si carnati in miezul noptii de exemplu.

Unele femei ar putea simti nevoia sa ingere substante ciudate, cum ar fi pamant, var sau argila, insa nu este deloc indicat sa cedeze acestor pofte deoarece ar putea sa afecteze sanatatea bebelusului si a lor. Cel mai bine, daca apar pofte ciudate, viitoarea mama ar fi bine sa se adreseze medicului pentru a suplimenta dieta cu vitamine si minerale.

La baza acestor pofte ciudate sunt nevoile nutritionale ale femeii insarcinate. Potrivit dieteticienilor, inca nu sunt cunoscute originile acestor impulsuri alimentare. Ar putea fi o cauza consumul rapid anumiti nutrienti si in curand sa se gaseasca in stare de necesitate, exprimata prin neliniste.
Iata trei sfaturi pentru a detecta aceste nevoi:

  • daca aveti pofta de carne rosie, friptura, de ciocolata sau pate, e posibil sa aveti carenta de fier. Nevoia de a ingera carne cruda ar putea trada lipsa suficienta de proteine in organism. Ingerarea carnii crude poate duce la imbolnavirea grava a organismului si afectarea sanatatii bebelusului, asa ca este indicat ca gravida sa se abtina la a da curs acestei pofte.
  • daca ati manca placinte tot timpul, iaurt sau gheata, deficitul e posibil sa fie de calciu.
  • daca brusc in toiul iernii veti avea o pofta nebuna de capsuni sau caise, cu siguranta aveti nevoie de un supliment de vitamine.
  • Pofta exagerata de ceva dulce tradeaza lipsa de crom, fosfor, carbon, vitamina B
  • Nu este neobisnuit sa auzi o femeie insarcinata ca si-ar dori sa manance cat mai acru, muraturi in general. Aceasta semnifica o lipsa a sodiului in organism si ca acesta incearca sa-si autoregleze nivelul ph-ului, mai ales pe masura ce sarcina inainteaza.

Pentru psihologi aceste nevoi s-ar putea traduce cu un ultim capriciu de “tanara fata” inainte de a deveni mama, e nevoia de rasfat a viitoarei mame, un fel de ramas- bun fata de propria copilarie.

Atentie mamici:

–         pe parcursul celor 9 luni de sarcina, incercati sa aveti o dieta cat mai echilibrata pentru a evita aparitia acestor pofte ciudate

–         nu cedati poftelor non-alimentare: majoritatea pot fi nocive pentru tine si bebelus

–         nu ingerati alimente crude, neprelucrate si nepasteurizate, care aparent pot fi inofensive, cum ar fi carnea cruda, peste crud, oua crude,maioneza, faina, aluat crud. Pot fi purtatoare de bacterii periculoase pentru sanatatea dumneavoastra si  pot afecta bebelusul intr-un mod dramatic.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment