Aproximativ 80% din tot ceea ce un copil invata in scoala se realizeaza pe cale vizuala.

Foarte multi dintre copii insa, nu constientizeaza claritatea cu care percep lucrurile pe care le vad si atunci intervine intuitia, grija si responsabilitatea parintilor pentru micul om aflat in crestere.

In mod ireversibil de multe ori vederea neclara poate afecta dezvoltarea unui copil atat prin limitarea efectiva a informatiilor pe care le vede cat si varietatea de experiente, de aceea este foarte important sa fie efectuat la timp consultul oftalmologic.

Precizia retetei medicale, bugetul alocat in rezolvarea unei eventuale probleme si comunicarea in vederea alegerii celei mai bune optiuni pentru copil sunt elementele cheie in rezolvarea unei conditii medicale speciale a ochilor.

Unul dintre cele mai relevante puncte cheie ar fi bineinteles alegerea unei rame care sa ii placa copilului si sa ii surada prin calitatile benefice parintelui.

De ce este foarte important stilul pentru copii? Deoarece atunci cand unui tanar ii plac ochelarii, acesta isi va dori sa ii poarte. In ziua de astazi, toti manufacturierii creeaza rame special pentru copii, intr-o varietate de culori, forme si stiluri. Unele dintre ele copiaza stilul ramelor pentru adulti, fiind pe placul copiilor intrucat le confera o alura mai matura, in vreme ce altele incorporeaza cele mai recente tendinte ale culturii pop.

In mod special adolescentilor le plac ramele create de anumite branduri, focusate pe publicul tanar, precum Guess, Gucci, Carolina Herrera, Bolle,Tommy Hilfiger, Steve Madden, Converse, Candies sau Bongo. Pe de alta parte, ingerasii ce inca mai merg la cursurile gradinitelor prefera branduri precum Scooby Doo, Garfield, Mini Cooper, Yoyo, Max sau Harry Potter.

In toate magazinele sunt atat de multe modele si stiluri disponibile incat selectarea ramei potrivite pentru copil poate fi chiar coplesitoare. Tocmai din acest motiv, pentru a simplifica procesul de achizitie, puteti vizualiza o parte din modele si tendintele in materie de ochelari chiar online. Este cu atat mai mult indicat daca aveti deja o prescriptie medicala si recomandarile specifice date de medicul oftalmolog specialist .

Dimensiunile ramelor

In primul rand, atunci cand incepeti sa cautati rama ideala, fie pentru dumneavoastra fie pentru copil, avand prescriptia medicala, trebuie sa va consultati cu opticianul. Sunt foarte multe situatii in care sunt recomandate anumite tipuri de rame, situatii pe care numai un optician vi le poate clarifica. De exemplu, pentru lentilele cu dioptrii mari, nesubtiate sunt recomandate ramele de dimensiuni mai mici, care sa elimine aberatiile sferice sau distorsiunile.

Opticianul este intotdeauna cel in masura sa va recomande rama ideala, in functie de dioptriile recomandate de medicul specialist, insa acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa fiti si dvs. atent la toate ramele pe care un copil le probeaza. Atunci cand acesta probeaza mai multe rame este necesara o atentie sporita la felul in care se potriveste saua nazala pe nasul copilului.

Ramele din metal sunt adesea realizate cu pufere speciale de redimensionare, pentru a se potrivi pe orice nasuc◕‿◕ si foarte multi manufacturieri ai ramelor din plastic sau acetat realizeaza rame cu sa nazala potrivita unui nas ingust. Cel mai bine este sa verificati daca exista spatiu ramas intre nas si saua nazala a ramei. Daca exista acest spatiu necompletat, rama va aluneca indiferent cat de potrivita ar parea. Este in mod special important ca ramele copiilor sa fie foarte bine plasate in fata ochilor, intrucat daca acestia aluneca pe nas, copii au tendinta sa priveasca pe deasupra ochelarilor, ceea ce le-ar dauna foarte mult vederii.

Una din metodele cele mai eficiente in asigurarea ochelarilor in pozitia corecta pe nasul copiilor o constituie rama cu banda elastica, care invaluie dintr-o parte in alta capul copilului.

Pe de alta parte este foarte important materialul din care este realizata rama. In trecut, ramele din plastic erau considerate a fi cele mai bune pentru copii, fiind mai durabile, mai usoare si mai ieftine. Astazi, manufacturierii produc rame din metal cu aceleasi calitati. Ramele stainless steel si cele din titaniu sunt mai subtiri, mai rezistente si mai usoare decat ramele create in trecut.

Lentile din materiale durabile

Odata ce v-ati decis asupra ramei, urmatorul pas este sa alegeti lentilele potrivite. Aceasta nu este o alegere dificila, intrucat in cazul copiilor, opticienii recomanda intotdeauna lentilele din policarbonat, rezistente la impact. Cel mai putin recomandate sunt bineinteles lentilele din sticla. Aceasta sunt considerate nu doar foarte grele (avand o densitate mai mare), ci si mai periculos de purtat. Chiar daca sunt special tratate, rezistenta la socuri este mult mai scazuta.

Materialul policarbonat, recomandat de cele mai bune companii de lentile din lume, precum Essilor si Zeiss, a fost dezvoltat initial de industria aerospatiala, fiind de 10 ori mai rezistent la impact decat orice alt tip de plastic. Aceste lentile nu crapa si nu se sparg in activitatile zilnice ale copiilor, protejand astfel ochii acestora.

Deasemenea, acestea sunt mai durabile, rezistand la activitatile energice ale copiilor, inclusiv atunci cand practica sportul. Pe langa aceasta calitate, lentilele din policarbonat confera si alte beneficii : – un material mai subtire, mai usor decat lentilele standard ce implicit este mai confortabil la purtare;  – protectie pentru ultraviolete; – lentilele de policarbonat filtreaza aprox. 99% din razele daunatoare UV, ce provin atat de la soare cat si de la luminile fluorescente si monitoarele calculatoarelor; -tratament antizgariere. Tratament din urma este aplicat intotdeauna pe lentilele din policarbonat, pentru a evita zgarieturile cat mai mult timp posibil.

Daca urmati acest mic ghid de achizitionare a ramei potrivite aveti toate sansele ca puiul sau adolescentul dumneavostra sa poarte ochelarii cu placere, reusind sa remedieze conditia vederii la timp!

Show CommentsClose Comments

Leave a comment