Ce sa va zic, eu cu fetita mea am avut noroc. A acceptat apa plata de prima oara, de la 3 luni. Cate un pic in fiecare zi. Apoi a venit vara, iar Eva deja avea 7 luni. Tin minte ca era foarte cald, deja ii transpira capsorul foarte tare. Imi amintesc cat am insistat cu bautul apei – ba chiar eram sacaitoare cu celelate persoane cu care mai statea Eva in afara de noi (bunici, bona). La varsta aceea deja bea apa conform necesarului sau zilnic si, adesea, chiar mai mult. Deci, nu am putut decat sa ma bucur.

Mai mult de atat,  a acceptat foarte bine TOATE fructele si legumele pe care i le-am dat odata cu inceperea diversificarii, care la randul lor au contribuit partial la hidratarea organismului ei.

Acum: inceput de vara 2013. 1 iunie mai precis, primele 5 zile de vacanta la mare cu cea mica, absolut minunate. Eva dormea excelent, bea fooarte multa apa si, fiind in Grecia, am avut la indemana o multime de fructe proaspete deja aparute acolo: piersici, caise, pepene, capsuni. Deci, un copil fericit de atata nou si atata joaca cu prietena ei Sasha, dar si hranit si hidratat foarte bine in acelasi timp. A 7-a zi: febra 39, basicute pe talpa. Usor usor, pana seara, a refuzat sa mai bea sau sa mai manace ceva. NIMIIIIC! Seara este deja diagnosticata de un medic de isprava: boala „gura-mana-picior”, adica gurita ei, pana pe faringe, respectiv tot aparatul bucal, era invadata de basicute ca niste afte care ii dadeau dureri foarte mari la inghitire. Asadar, pericol maxim de deshidratare, risc foarte mare de ajunge la perfuzii!

Acum stau si ma intreb: daca ea nu ar fi avut un „capital” din care „sa cheltuiasca” in urmatoarele trei zile in care abia daca a baut trei biberoane de lapte si jumatate de biberon de apa, oare ce s-ar fi intamplat?!?

Asa ca, dragi mamici, mare atentie! Dati apa la copii, apa buna, pura, fara nitrati, saraca in sodiu, recomandata de Institutul de Pediatrie. De asemenea, nu va zgarciti la fructe proaspete, zemoase (fetita mea ia doua gustari de fructe pe zi, una intre mic-dejun si pranz si alta intre pranz si cina; sa stiti ca mergem cu ciresele in parc dupa noi!). Chiar daca poate, la inceput, cei mici vor fi reticenti, odata ce se obisnuiesc vor dori sa bea din ce in ce mai multa apa. Eu las vreo doua recipiente de-ale fetitei mele cu apa prin casa si, avandu-le astfel la indemana, le si goleste!!

Voi dati apa plata copilasilor? V-ati confruntat cu deshidratarea celor mici?

Show CommentsClose Comments

Leave a comment