Despre echilibru probabil ai învățat prima oară la orele de fizică. Apoi la orele de economie. Însă în școală nu cred că s-a vorbit vreodată de echilibrul personal.

Nu citesc în neștire articole de dezvoltare personală. Dar în cele pe care le găsesc, rar îmi este dat să văd că mi se vorbește despre echilibru.

Simt de multe ori că ideile din articolele respective mă obligă să aplic ce îmi aduc la cunoștință. Și mi se pare un mic paradox că atentează la destinația mea finală – echilibrul – pentru că scapă din lumina personalizării.

Să nu înțelegi greșit, nu am nimic cu dezvoltarea personală. Încurajez oamenii să nu uite de acest aspect important. Sunt o mulțime de exemple de persoane care au făcut lucruri minunate pentru că și-au dat seama unde pot ajunge dacă au grjă să devină în fiecare zi mai buni ca ieri.

Așa am ajuns să vedem oameni nebuni care  lasă tot ce au pentru a munci la o dorință ce au ignorat-o de-a lungul timpului. Sau oameni cu spirit nomad care preferă să schimbe țara în care locuiesc o dată la câteva luni.

Tu ești în punctul A, echilibrul este în punctul B

Tu ești în punctul A, însă eu sunt în punctul A1. Asta înseamnă că echilibrul meu se află în punctul B1. Rar se întâmplă ca ceea ce consideră oamenii a fi starea lor de echilibru personal să coincidă cu ce spun alți oameni despre asta. Suntem diferiți de la ADN începând, iar traiectoria fiecărui om ține cont de asta.

Acesta este motivul principal pentru care susțin cu tărie că nu ar trebui să uităm nicio clipă, fie că suntem niște cititori sau susținători ai dezvoltării personale, că personalizarea este primul filtru prin care trebuie să trecem.

După ce conștientizăm asta, cred că putem să începem să punem ce avem nevoie în portbagaj pentru a ajunge de la A la B.

Caută. Nu cred că echilibrul poate fi găsit ușor dacă nu știm cine suntem și ce ne place. Poate sună ușor aberant și greu de crezut, însă există oameni care nu știu în totalitate cine sunt și ce vor. Nu e nimic rău în asta, atâta timp cât caută răspunsul la întrebări. Chiar dacă aveam impresia de multe ori că știu exact ce îmi place, tot de atâtea ori am fost răsturnată de o nouă descoperire. Așa a început să îmi placă să scriu deși eram convinsă că îmi place doar matematica, așa a început să îmi placă fotografia deși eram convinsă că numerele mă fac să mă simt mai bine.

Crezi că ai căutat îndeajuns până acum?

Definește de fiecare dată când găsești ceva interesant. Sau mai bine zis, actulizează-ți definiția ta ca persoană. Dacă acum câțiva ani știam că sunt o persoană serioasă cu înclinații spre materiile reale, acum descrierea mea s-a schimbat destul de mult. Pentru că am avut grijă să mai adaug câte ceva la ce sunt eu ca om.

Ți se pare că definiția ta este completă?

Acționează constant pentru că nimic nu durează veșnic. Dacă vrei să ajungi de la A la B, sunt convinsă că mereu se va întâmpla ceva neprevăzut. Nu ți s-a întâmplat niciodată să ți se potrivească proverbul Socoteala din târg nu se potrivește cu cea de acasă?

Drumul către echilibru poate fi destul de clar, însă are o parte foarte frumoasă.

Mereu ceva se va schimba

Pe moment vom fi dați peste cap pentru că starea noastră de echilibru s-a dus naibii. Însă fix din momentele astea învățăm, ne punem din nou la încercare și ne depășim niște limite.

Nu cred că starea de echilibru este una permanentă, însă este una spre care ar fi bine să tindem constant. Nu este un obiectiv ce va rămâne odată ce îl atinge, este unul pe care îl ajungem din când în când pentru a o lua iar de la capăt.

Asta este frumusețea echilibrului ca destinație – nu îi plictisește pe cei activi și îi scoate din zona de confort pe cei liniștiți.

Îmi pare rău dacă te așteptai la un articol cu o grămadă de sfaturi. Nu asta este intenția lui.

Vreau să te gândești dacă ți-ai ales destinația potrivită.

Vreau să îți ridici niște întrebări înainte de a aplica ceva.

Și sper să găsești cât mai repede definiția personalizată a echilibului pentru tine. Sper, la fel de repede, să fie dată peste cap pentru a nu te opri din învățare.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment