In zilele noastre foarte multi oameni au adoptat stilul de alimentatie vegetarian, fie din considerente de sanatate, fie religioase ori din cu totul si cu totul alte motive. Insa sunt din ce in ce mai multi parinti care impun si copiilor lor acelasi mod de hranire. Oare cat este de sanatos si recomandat ca cei mici sa urmeze aceasta dieta?

Ce presupune aceasta dieta vegetariana? Presupune limitarea sau eliminarea completa din regimul alimentar a produselor de origine animala.

Exista vegetarianismul strict , adeptii acestui stil de viata consumand numai alimentele de origine vegetala ( excluzand carnea, oua, pestele, produse lactate, chiar si mierea). Exista dieta de tip lactovegetarian, in plus, adaugand produsele lactate si exista si ovo-lacto- vegetarienii care consuma si oua pe langa produsele vegetale si lactate.

Argumentele aduse de adeptii acestui tip de dieta sunt multe.

Un prim argument  tine de sanatate, e legat de stilul actual de viata modern, caracterizat prin consum excesiv de alimente de origine animal, dublat de sedentarism, combinatie care duce la diverse boli cardio-vasculare, obezitate, diabet.

Alt argument tine mai mult de antropologie, de originile omului, care initial ar fi fost ierbivor, deci organismul fiind capabil sa-si proceseze alimentele vegetale pentru a forma substantele vitale necesare. Aceasta teorie este oarecum formulata in mod eronat, omul a fost omnivor, dovada fiind anatomia lui diferita de cea a ierbivorelor.

Totusi, aceasta dieta tine exclusiv de libertatea fiecarui om de a alege stilul propriu de viata, insa problema care se pune este daca este indicat sa fie impusa si copiilor sau nu. Poate o dieta vegetarian sa asigure necesarul de baza  unui copil?

De ce NU dietei vagetariene la copii?

–          In alimentele vegetale lipseste vitamina D. Cea mai mare cantitate de vitamina D este continuta de cod, hering, uleiuri de peste, oua, lapte, unt.( lipsa lui se stie ca duce la varste mici la rahitism, la varste mari la fragilitatea osoasa, perturbari de crestere normala, deteriorarea dintilor, deformare a scheletului, scaderea imunitatii)

–          Lipsa de proteine animale duce la deficienta de aminoacizi esentiali. Fara ele organismul nu poate sintetiza protein complete pentru constructia de tesuturi si organe, sinteza de hormoni si enzime. Cei mai vulnerabili sunt copiii sub 4 ani.  Deficitul de proteina animala duce la intarziere in dezvoltare fizica si mentala, imunitate scazuta sau alte afectiuni ( vezi boala Kwashiorkor de care sufera copiii din tarile africane cele mai sarace)

–          Carnea contine fier in forma usor de digerat pentru om. Sunt multe produse vegetale care contin o mare cantitate de fier, dar aceasta nu este absorbita la maxim de catre organism. Nevoia de fier este mai mare la copii fata de adulti, lipsa lui ducand la anemie.

–          Dieta vegetariana poate duce la deficitul de vitamina B la copii, manifestata prin slabirea imunitatii, anemie, perturbare a sistemului nervos, oboseala.

–          Produsele de origine animala sunt sursa principala de zinc, lipsa lui ducand la o incetinire a procesului de crestere.

–          Nivel scazut de colesterol “bun”. Grasimile au si ele rolul lor, constituie parte componenta a membranelor celulare, sunt implicate in sinteza de hormoni. Deficitul de colesterol perturba functionarea optima a organelor de reproducere, reduce densitatea oaselor, joaca rol esential in metabolism, lipsa lui poate provoca leziuni ale retinei si nervului optic.

In concluzie, Conventia ONU privind drepturile copilului si OMS stabileste dreptul fiecarui copil de a primi o dieta adecvata si echilibrata, iar dieta vegetariana in mod prelungit sau continuu nu este o forma sanatoasa de hranire a copilului, indiferent de varsta.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment