Lentilele de contact au devenit de ceva timp din ce in ce mai atragatoare pentru pacientii care poarta ochelari de vedere. O pereche de lentile de contact recomandata ca urmare a unui control oftalmologic amanuntit poate corecta vederea mai usor si mai sigur in comparatie cu ochelarii de vedere.

De aceea, daca purtati ochelari si ati dori sa purtati mai curand lentile de contact este bine sa cunoasteti aspectele pozitive si negative ale acestora.

Lentilele de contact sunt in primul rand clasificate, datorita compozitiei sau utilitatii in trei mari categorii : lentile soft, lentile rigide si lentile cosmetice.

Lentilele de contact soft sunt acele lentile cu proprietati speciale de adaptare pe cornee. Caracteristica esentiala pentru care sunt numite lentile soft este compozitia, in care intra o cantitate destul de mare de apa si materiale flexibile precum siliconul hidrogel. Deoarece aceste materiale au densitatea mai mica, sunt mai subtiri si au proprietatea de a-si mentine mai eficient pozitia in care au fost atasate pe globul ocular. Totodata permit o transmisibilitate excelenta a oxigenului in comparatie cu alte lentile.

Lentilel de contact soft pot fi utilizate, in functie de producator pentru a corecta mai multe probleme de vedere, incluzand miopia, hipermetropia si astigmatismul. Acestea pot fi lentile pentru o singura purtare ( de unica folosinta, adesea numite si lentile zilnice), lentile zilnice pentru perioade diferite (purtare consecutiva de la 2 saptamani la 3 luni) sau lentile pentru port flexibil (ziua si/sau noaptea pentru noapte, zi si noapte 30 de zile).

Lentilele de contact rigide sunt realizate de obicei din polimeri de silicon-acrilat (lentile gaz-permeabile). Sunt mai mici in diametru fata de alte lentile si au o transmisibilitate buna a oxigenului. Aceste lentile au un continut mai scazut in apa, din acest motiv fiind mai durabile si rezistente la formarea depunerilor de proteine, oferind o vedere mai clara. In mod general, aceste lentile sunt mai putin costisitoare, in functie de perioada de purtare pentru care au fost realizate si sunt mai usor de manevrat.

Sunt recomandate de medici pacientilor cu astigmatisme mari ( pana la 4-5 dioptrii, in care lentilele soft torice nu asigura o vedere buna ) sau pacientilor care au keratoconus ( afectiune in care corneea este deformata ).

 Pe de alta parte, studiile au aratat ca pacientii se acomodeaza cu lentilele soft in cateva zile, pe cand cu cele rigide, care au continut de apa mai scazut, chiar si in cateva saptamani.

Lentilele cosmetice sau colorate sunt acele lentile care schimba culoarea ochilor si care pot deopotriva, in functie de optiune, sa coloreze si sa corecteze miopia sau hipermetropia. Lentilele colorate pot fi de mai multe nuante : unele care schimba subtil culoarea ochilor cu un aspect diferit, dar natural; altele care intaresc culoarea initiala a ochilor si rezulta o culoare in aceeasi gama ( recomandate pentru persoanele cu iris deschis la culoare ); lentile care schimba evident culoarea initiala; lentile colorate cu contur si lentile cu model care se poarta in general in momente de sarbatoare.

Clasificarea lentilelor in functie de perioada in care pot fi purtate :

Lentile zilnice de unica folosinta

Lentilele de contact create pentru o singura purtare sunt acele lentile impachetate individual, de obicei in cutii de cate 30 de bucati. Se aplica dimineata si se scot seara, inainte de culcare.

Acest tip de lentile nu necesita intretinere sau ingrijire si o cutie de astfel de lentile odata cumparata, poate fi suficienta pentru o perioada indelungata daca pacientul doreste sa le poarte cu intermitente, tinand cont si de termenul de valabilitate. De exemplu, persoanele care poarta ochelari de vedere, pot alterna cu lentilele zilnice dupa bunul plac, in anumite zile, tinand cont doar de termenul de valabilitate al lentilelor.

Partea mai putin atragatoare a acestui tip de lentile ar putea fi pretul acestora, in cazul pacientilor care trebuie sa poarte lentile de contact zi de zi. Pentru acestia, ar putea fi mai rentabile lentilele de contact cu port prelungit.

Lentilele cu inlocuire frecventa

Acest tip de lentile se poarta zilnic, se scot seara si este necesar sa fie inlocuite la o anumita perioada de timp : trei luni, o luna, doua saptamani sau o zi. Lentilel de contact cu inlocuire frecventa sunt special create pentru a fi purtate zilnic si pot fi reutilizate pentru un anumit numar de saptamani, in functie de manufacturier, ceea ce le face mai economice in comparatie cu lentilele concepute pentru o singura purtare. Necesita totodata o atentie sporita fata de celelalte lentile, intrucat acestea trebuie curatate zilnic cu solutie speciala si depozitate in cutii specifice.

Lentile pentru purtare prelungita

Lentilele pentru purtare prelungita sunt acele lentile care pot fi purtate si pe timpul noptii, sau continuu chiar si 6 nopti, sau 30 de zile. Acest tip de lentile face parte din gama soft, fiind realizate din materiale flexibile, care permit oxigenului sa patrunda prin lentilele de contact la cornee. Multe din lentilele de contact pot fi totusi compuse din materiale mai rigide. In acest caz, perioada de purtare poate varia in functie de evaluarea oftalmologica care descrie toleranta corneei la portul lentilelor pe timp de noapte. ca observatie, medicii recomanda perioade de repaos in purtarea lentilelor pe timpul noptilor, indiferent de conditia ochilor pacientului.

Reguli esentiale pentru portul lentilelor de contact

Lentilele de contact prin comparatie cu ochelarii de vedere necesita o examinare oftalmologica mai amanuntita si mai multe vizite la medicul specialist.

In foarte multe situatii, pacientii care au dioptrii mici si utilizeaza LC la recomadarea medicului specialist oftalmolog isi pot recupera vederea mult mai repede decat cu ochelarii de vedere.

Pacientii care opteaza pentru lentilele de contact trebuie sa stie de la inceput ca lentilele de contact trebuie ingrijite cu atentie zi de zi, astfel incat sanatatea ochilor sa se pastreze intacta.

Lentilele de contact cu port extins trebuie sa fie curatate si depozitate intocmai dupa recomandarile medicului si ale brandului/furnizorului de lentile.

Motive pentru care sa purtati lentile de contact

Lentilele de contact se misca odata cu globul ocular, oferind un camp vizual natural.

Neavand o rama care sa obstructioneze campul vizual, reduce distorsiunile mult fata de ochelarii de vedere.

Aburirea lentilelor la diverse temperaturi nu mai prezinta un risc, iar picaturile de ploaie nu reprezinta un pericol.

Lentilele de contact nu stau in calea activitatilor cotidiene.

Din punct de vedere estetic, acestea nu sunt vizibile precum ochelarii, conferind in acest fel mai multa incredere.

In comparatie cu ochelarii ofera o vedere mai clara.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment