Antibioticele sunt medicamente care au rolul de a trata infecţii bacteriene specifice cum ar fi infecţiile urechii sau cele de la nivelul faringelui. Alte tipuri de infecţii cum sunt cele cauzate de virusuri sau de fungi necesită abordarea unei terapii medicamentoase diferite care cuprinde antivirale, respectiv antifungice.

Când se folosesc antibioticele?
Este foarte important să înţelegem că tipuri diferite de infecţii se tratează în funcţiie de agentul determinant. Din această cauză, administrarea unui antibiotic pentru o infecţie cu virusuri sau ciuperci nu va avea nici un efect decât în cazul unei infecţii virale care se suprainfectează bacterian. De asemenea, cele mai multe dintre infecţiile virale sunt uşoare şi se pot vindeca şi în lipsa unui tratament medicamentos. Acest lucru are o deosebită aplicabilitate în atenţionare părinţilor extrem de panicoşi care la primul acces de tuse al copiilor decid administrarea unui antibiotic fără o prescripţie medicală prealabilă.

În cazul antibioticelor este foarte important ca părinţii să respecte orele şi durata de timp recomandată de medic pentru administrarea lor. O utilizare inadecvată poate duce la o reactivitate crescută din partea florei saprofite care se află în mod obişnuit pe piele şi mucoase determinând aşa numitele infecţii oportuniste. Dacă tratamentul este oprit înainte de termenul recomandat, de obicei motivând că simptomatologia zgomotoasă a dispărut, într-un interval relativ de scurt simptomele neplăcute reapar deoarece infecţia nu a fost tratată complet. Dacă se omite din neglijenţă administrarea unei doze, preferabil se reia tratamentul de la doza imediat următoare pentru a evita supradozarea copilului.

Bacteriile rezistente
Administrarea unui antibiotic poate avea două tipuri de efecte la nivelul bacteriilor: le poate distruge sau le poate încetini semnificativ creşterea; mai exact, acestea sunt bactericide respectiv bacteriostatice. Cu toate acestea, există întotdeauna o mică şansă să se dezvolte bacterii rezistente care să nu fie distruse de acelaşi tip de antibiotic. Aceste bacterii rezistente pot determina în viitor o infecţie a copilului care de cele mai multe ori de dovedeşte a fi mai dificil de tratat decât prima. Din cauza excesului de administrare de antibiotice, există deja un număr de bacterii rezistente care nu mai răspund corespunzător la dozele de antibiotice cunoscute. Acest lucru atenţionează că este incorectă administrarea haotică şi crescută a antibioticelor fără o recomandarea din partea unui personal medical specializat.


Recomandări privind folosirea antibioticelor pentru micuţi:

• Antibioticele nu sunt întotdeauna răspunsul atunci când copilul se îmbolnăveşte! Un control medical corespunzător va decide dacă este sau nu necesară administrarea unui antibiotic.

• Antibioticele sunt eficiente doar în cazul infecţiilor bacteriene! Acestea nu au nici un efect curant în cazul simplelor răceli sau gripe.

• Terminaţi toate dozele de antibiotic prescrise! Dacă starea copilului se îmbunătăţeşte semnificativ înainte de finalizarea tratamentului este imperios să nu hotărâţi din considerente proprii oprirea lui; această acţiune favorizează dezvoltarea bacteriilor rezistente. 

• Respectaţi dozele prescrise! Administrarea medicamentelor în cazul copiilor se raportează la greutatea lor corporală mai redusă, iar o doză pe care o ia de obieci un adult poate avea efecte negative semnificative asupra stării lor de sănătate! 

• Creşterea numărului de doze nu va grăbi vindecarea!

• Aruncaţi antibioticele rămase în urma unui tratament! Nu le păstraţi pentru o viitoare utilizare; unele medicamente expirate capătă un potenţial negativ pentru sănătate.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment